Därför dog DVD-skivan ut

Därför dog DVD-skivan ut

För över 10 år sedan var DVD det självklara formatet för film. Dess fördelar över den tidigare VHS-kassetten var så slående att få kunde tänka sig att något bättre skulle dyka upp på marknaden. DVD:n kunde lagra upp till 16GB, vilket var väldigt mycket på den tiden, och gav en upplösning av 720×480.

Men utvecklingen går alltjämt framåt, och Toshiba introducerade HD DVD, en DVD med High Def, 1920×1080-upplösning, och som kunde lagra ungefär dubbelt så mycket. Med bättre bild och bättre lagring var HD DVD något som såg ut att vara den nya framtiden. Men så presenterade Sony sitt BluRay format. BluRay var ännu bättre, med högre lagringskapacitet (idag över 100gb). BluRay-spelare läser skivan med blå laser (därav namnet). Sony gjorde så att deras spelkonsol, Sony Playstation 3, kunde läsa BluRay, och därmed var format-kriget i gång.

Toshiba höll sig kvar i striden ända fram till 2008 då de officiellt gick ut med informationen att de inte längre skulle tillverka HD DVD. De ansåg sig helt enkelt besegrade. Förutom Playstations popularitet som spelkonsol till Sonys fördel, var det filmbranschen som valde BluRay över HD DVD. BluRays större lagringskapacitet var en fördel för mer avancerad teknik på skivorna, men även ett större stöd för kopieringsskydd spelade en stor roll i beslutet.

En ytterligare fördel för BluRay var att en BluRay-spelare kunde spela båda formaten, medan en DVD-spelare inte kan spela BluRay-skivor. Konsumenterna ställdes därför inför valet att förskaffa en apparat som kunde läsa en sorts skiva, eller en som kunde läsa två sorters, och valet var självklart.

Hur framtidens teknik kommer se ut kan vi i dagsläget bara spekulera i, men i och med streamingtjänsternas framgång de senaste åren är det inte alls säkert att film och spel kommer nå oss i fysisk form alls. Skivor tar trots allt plats att förvara…

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *